31 Ocak 2016 Pazar

Lily, Petunia ve Çiçek Dili

Severus, Lily ve Petunia’nın hikayesine Viktorya Dönemi’nin çiçek dili, diğer adıyla floriografi ışığında daha yakından bakıyoruz.

Spoiler uyarısı: Harry Potter ve Ölüm Yadigarları kitabından önemli olaylar içerir.


Viktorya Dönemi’nin çiçek dili 1800lü yıllarda derin mesajlar vermek için kullanılır, köklü sırlar ve ortak anılar içerirmiş. Neredeyse her çiçeğin özel bir manası var ve bazı şeyleri sesli dile getiremediğimiz zamanlarda bir demet çiçek bin kelimeye bedel.

Harry Potter kitapları boyunca saklanmış mesajlar var peki Lily, Petunia ve Severus’un hikayesini çiçek diline göre irdelediğimizde neler keşfediyoruz?


Çirişotu ve pelinotu
Snape’in Harry’ye kurduğu ilk cümleden bir anlam çıkarmak gerekirse; çiçek dili Snape’in, Lily Potter’ın ölümünden derin üzüntü duyduğunu öne sürüyor.

‘Öğütülmüş çirişotu kökünü pelinotu demine eklersem ne elde ederim?’ Sorunun cevabını Harry Potter ve Melez Prens’te Profesör Slughorn’un sınıftan Yaşayan Ölümün Soluğu iksirini hazırlamalarını istediğinde görebilirsiniz. İlginç şekilde bu olay Harry’nin, Snape’e ait İleri Seviye İksir-Yapımı kitabını bulmasından ve notlarda yazan talimatları yerine getirip mükemmel bir iksir hazırlamasından sonra yaşanıyor.

Çirişotu bir zambak (lily) türü ve ‘ölümden sonra unutulmayan’ ya da ’pişmanlıklarım mezarına kadar izinde’ anlamlarını taşırken, pelinotu vicdan azabı ve umutsuzlukla ilişkilendirilir.

Düğünçiçeği ve kurtboğan
Snape’in bir diğer sorusu düğünçiçeğiyle kurtboğan arasındaki fark. Çiçek diliyle okunduğunda yüreğe daha çok işlediği söylenebilecek bir cümle. Düğünçiçeği ‘mertlik’ ile özdeşleştirilirken kurtboğan insanlardan nefret etme rahatsızlığıyla, başkalarını sevmemekle ilişkilendirilir.

Bundan Snape’in, Lily Potter’ın kahramanca hareketlerini kendi şüpheci kişiliğiyle kıyasladığı anlamı çıkarılabilir. Hatta belki de Sağ Kalan Çocuk Harry ile kendisini karşılaştırıyordur.

Lily Potter
Bir zambakla (lily) ilgili güzel, zarif, hoş kokulu yorumları yapılabilir. Bu göz alıcı çiçek doğru yere ekildiğinde yetişmesi kolaydır. Ayrıca bahçıvanlık el kitaplarına göre kesme çiçek yetiştiriciliği için birebirler.

Severus’a gelince; ismi kesmek ya da koparmak anlamlarına gelebiliyor – ve isteyerek olmasa da Lily’nin kardeşi Petunia’yla olan ilişkisine yaptığı da tam olarak bu. Sihir yeteneği taşıyan iki çocuk Lily ve Severus, Petunia’nın asla anlayamayacağı ortak bir şeye sahiptiler. Petunia’nın Albus Dumbledore tarafından kibarca reddedilen Hogwarts’ta okuma isteği de eklenince Lily’nin Severus’la kurduğu dostluk, geleceğin Bayan Dursley’i için Lily ve onun oğlu Harry’ye göstereceği sonu gelmez kalpsizliğin fitilini ateşliyor.

Petunia Dursley
Hasar görmeye müsait ve kaplarla saksılarda daha iyi yetişen petunyalar ışığı çok severler ve rüzgardan korunmaları gerekir. Ayrıca çiçek dilinde ‘dargınlık ve öfke’ anlamlarını taşır. Yeğenine annesinin nasıl öldüğünü öfkeden patladığı noktaya kadar: ‘- sonra da, bağışla beni, gitti kendini havaya uçurttu…’ anlatmayan bir kadın için oldukça yerinde bir tanım.

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları’nda Harry annesine ait bir anıya tanık olur. Lily kopardığı bir çiçeğin, sihirle taçyapraklarını açıp kapamasını sağlar; çok öfkelenen Petunia halbuki, gizli tuttuğu bir arzuyla dolar.

Severus gelip Lily’ye bir cadı olduğunu, Petunia’ya ise bir Muggle olduğunu söyler. Çok anlamlı bir sahne, hele ki isimlerin ve anların alt metnini göz ardı etmezsek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder