11 Kasım 2015 Çarşamba

Asa Özleri

Mr Garrick Ollivander tarafından kullanılan başlıca üç asa özünün kabiliyetleri ve nitelikleri üzerine verilen açıklamalar, Mr Ollivander’ın şahsi notlarından alınmıştır.

Meslek hayatımın ilk yıllarında bir asa yapımcısı olan babamı, kelpi* tüyü gibi asa özü olmak için yetersiz materyallerle boğuşurken gördüğümde, aile mesleğini devralacağım gün geldiğinde en etkili asa özlerini belirleyip yalnızca onlarla çalışma isteğiyle dolmuştum. Bunda başarılı oldum. Çok sayıda deneme ve araştırmanın sonucunda, yalnızca üç materyalin meşhur Ollivander ismini taşımasından gurur duyacağım kalitede asalar meydana getirdiği sonucuna vardım. Bunlar: tek boynuzlu at kılı, ejderha yüreği telleri ve anka kuşu teleği. Bu fiyatça yüksek ve nadide materyallerin her biri bambaşka özelliklere sahip. Yazının devamında en üstün üç öz hakkında yaptığım incelemelerin kısa bir özeti yer alıyor. Okuyanlar akıllarının bir köşesinde bulundurmalı ki her bir asa; ağacından, özünden ve sahibinin hayat tecrübeleriyle karakterinden meydana gelen bir bütündür. Bu faktörlerin her biri eşit derecede önemli ya da biri diğerinden baskın olabilir; yani okuyacağınız yargılar son derece karmaşık bir özne olan asaların fazlasıyla yüzeysel bir değerlendirmesidir.

Tek Boynuzlu At
En ahenkli büyüleri genellikle tek boynuzlu at kılı üretir. En az bocalama ya da sihir tıkanması bu özde yaşanır. Özü tek boynuzlu at kılı olan bir asayı Karanlık Sanatlar'a adamak genellikle çok zordur. En sadık asalar bu öze sahiptir ve başarılı bir büyücü olsun ya da olmasın ilk sahiplerine sıkı sıkıya bağlıdırlar.
Tek boynuzlu at kılına sahip asaların ufak bir dezavantajı en güçlü büyüleri yapamamaları (ancak kullanılan ağaç bu eksikliği kapatabilir) ve aşırı derece yanlış kullanılırlarsa bunalıma girmeye meyilli oluşları, yani kıl ‘ölebilir’ ve yeni bir özle değiştirilmesi söz konusu olabilir.


Ejderha
Ejderha yüreği tellerine sahip asalar genellikle en büyük gücü barındırır ve en göz alıcı büyüleri üretir. Diğer özlere sahip asalardan daha çabuk öğrenirler. İlk sahiplerinden düello sonucu kazanılmışlarsa eski sadakatlerini bozabilirler, halihazırdaki kullanıcılarına ise her zaman, son derece bağlıdırlar.
Bu yolu kendi iradesiyle seçmemekle birlikte, Karanlık Sanatlar’a en hızlı ayak uydurduğu gözlenen asa özüdür. Ayrıca üç asa özü içinde en fazla aksilik yaşatandır, biraz deli doludur.


Anka
En nadir asa özüdür. Anka teleği fevkalade boyutta sihirler yapabilir ancak bunu sergilemesi tek boynuzlu at veya ejderha özlerine kıyasla, daha uzun sürer. En fazla inisiyatif alan çekirdektir, zaman zaman kendi iradesiyle karar verebilme yeteneğine sahiptir; çoğu cadı ve büyücü bu özellikten hoşlanmaz.
Anka öz, dünyadaki en özgür ve bağımsız canlılardan birinden alındığından, sahip edinmek söz konusu olduğunda bu asalar son derece zor beğenirler. Ehlileştirmek, kendine uydurmak açısından en zorlu asalardır, sadakatlerini kazanmak çetrefillidir.


*Kelpiler şekil değiştiren yaratıklardır. Çoğunlukla, yeleleri uzun tüyler yerine hasır sazlarından oluşmuş bir at şeklinde karşınıza çıkarlar. Dikkatsiz yaklaşmanız ölümle sonuçlanabilir.

Film için tasarlanmış Ölüm Yiyen asalarından üçü

10 Kasım 2015 Salı

Fantastik Canavarlar Logosunun Gizemleri

Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar logosu vahşi hayata salındığına göre biz de Warner Bros.’un tasarım ekibiyle bu sanat eserini yaratmaları hakkında lafladık.  

Fantastik Canavarlar gerçek. Çekimleri devam ediyor ve yapımcıların elindeki bu yepyeni esrarengiz logoyu filmin öncesinde görme fırsatını yakaladık.


Net olarak görülen bir şey var: logo açık şekilde J.K. Rowling’in Büyücülük Dünyası sınırları dahilinde, yine de apayrı bir canavar.

Film 2016 Kasımında gösterime girmeden evvel şifrelerini kırmak haddinden fazla eğlenceli olacak. Tasarım ekiplerinden biriyle süreç hakkında konuştum: ‘Söz konusu Harry Potter iken ortada kitaplar vardı ve hayranları filme taşınan şimşek şeklinin ne anlama geldiğini biliyordu. Fantastik Canavarlar’da ise J.K. Rowling’in parça parça yazıları var ancak öykü tam bir sır. Bir muamma söz konusu.’

Karşımdaki delikanlı, kafamda yeni soru işaretleri meydana getiriyor.

Coşkuyla ‘Ve bu heyecan verici bir şey’ diyor. ‘Bizler de hayranlardan bazıları olarak, bunun eğlencenin bir parçası olduğunu söyleyebiliriz. Tasarım sahipleri olmasaydık, logoyu ilk gördüğümüzde bizleri ne heyecanlandırırdı? Bakış açımız bu olmalıydı. Birçok kişinin kendine özgü düşünme şekline hitap etmek istiyorsunuz, ama söz konusu logoyken – herkesin anlayabileceği bir şey yapmalısınız.

Harry Potter’ı düşündüğünde logosu hemen aklına geliyor: Sapı şimşek şeklindeki bir ‘P’ve kelimelerin görüntüsü. Bu logonun da aynı dünyanın bir parçası izlenimi yaratmasını istedik. Markalaşmış tasvirden izler taşıdığı halde yeni ve özgün bir şey ortaya çıkarmaya uğraştık. Fantastik Canavarlar’a yaraşır tarzda bir şey.’

Öyleyse ilham aldıkları canavarlar hangileriydi? Spoiler vermemek adına tasarım ekibi ağzını sıkı tuttu, ancak söylediklerine göre ‘S’ harfi filmde yer alan bir yaratıktan uyarlanmış.

‘Logo pek çok canavarın karışımı, sadece birinin aktarılması değil. ‘S’ harfinde kullandığımız fikri bulmak heyecan vericiydi. Sonrasında düşündük ki diğer harfleri de pençeler ya da kaburgalar sayesinde vurgulayabiliriz – ‘S’ harfi başta olmak üzere, diğer yaratıklara yönelik ipuçları ekleyebiliriz. ‘

Duymuş olabileceğiniz gibi Fantastik Canavarlar, Çılgın Yirmiler’de geçiyor – tasarımla uğraşan herkes için zengin bir alan. Peki ellerinin altındaki Caz Çağı dekorları, onları baştan sona o dönemi yansıtan bir ürün ortaya koymaya teşvik etmiş miydi?

‘1920lerdeki New York’u aklınıza getirdiğinizde mimaride art deco akımı ve metro sistemiyle, gelişim aşamasındaki bir büyük şehirle karşılaşıyoruz. Çılgın Yirmiler kendisinden bir şeyler koparabileceğiniz görsel bir imaja sahip, ancak J.K. Rowling’in penceresinden o dünyayı ne şekilde görürdünüz? Logonun akılda yer etmesini ve her döneme uygun görünmesini gerekiyordu. Yani art deko akımı ve 1920ler ruhu aklımızın bir köşesinde olmakla birlikte, hikayenin tam olarak nereye varacağını bilmiyoruz.’

Sahiden nereye gidiyoruz?..

Pottermore Muhabiri

Fantastik Canavarlar film logosunun diğer diller için hazırlanmış versiyonları
üstlerine tıklayarak büyütebilirsiniz

9 Kasım 2015 Pazartesi

Asalarda Uzunluk ve Esneklik


Asaların uzunlukları ve esneklikleri hakkında verilen bilgiler asa yapımcısı Mr Garrick Ollivander’ın konu üzerinde notlarından derlenmiştir.

Pek çok asa yapımcısı asanın uzunluğunu basitçe, kullanıcının cüssesine paralel şekilde seçer ancak bu yüzeysel bir ölçüttür ve çoğunlukla işe yaramadığı net olarak görülür. Tecrübelerime göre uzun asalar, uzun boylu büyücülerin eline yakışsa da; yüce bir kişiliğe sahip, daha rahat ve çarpıcı türde büyüler yapan bireyleri seçme eğilimindedirler. Orta boy asalar ise, daha zarif ve şık büyülere uygundur. Yine de asalarla ilgili hiçbir unsur tek başına değerlendirilmemelidir. Ağacın türü, öz ve esneklik de aynı derecede önem taşıyabilir ya da asa boyunun etkilerini güçlendirebilir.
Asa uzunlukları genellikle 23–36 cm aralığındadır. Fazlasıyla kısa (20 cm ve altı) veya çok uzun (38 cm ve üzeri) asalar satmış olmakla birlikte, bu fazlasıyla ender rastlanan bir durumdur. Çok uzun asaların gerektiği durumlarda asa sahibinin fiziğinde bir aşırılık söz konusudur. Bununla birlikte, göze batacak kadar kısa asalar boyu kısa kişileri değil de, karakterinde bazı eksiklikler taşıyanları seçer (uzun asalarla eşleşmiş çok sayıda ufak cadı ve büyücü vardır).
Asanın esnek ya da sert olması, asa ve sahibinin içindeki uyum yeteneğinin, değişikliklere duydukları isteğin bir göstergesidir. Lakin tekrar ediyorum, bu bilgi ne asa ağacından, özünden, uzunluğundan; ne de asa kullanıcısının hayat tecrübelerinden ve sihir tarzından ayrı şekilde ele alınmamalıdır. Bunların her biri bahsi geçen asayı eşsiz hale getiren faktörlerdir. 

Film için tasarlanmış Ölüm Yiyen asalarından üçü

8 Kasım 2015 Pazar

Bu Hafta ‘Fantastik Canavarlar’ Hakkında Öğrendiklerimiz


Oldukça heyecanlı bir hafta geçirdik

Eddie Redmayne’i, Newt Scamander olarak ilk kez gördük ve filmin fazlasıyla özel logosunu keşfettik, ayrıca filmle ve Kuzey Amerikalı büyücülerle ilgili öğrendiğimiz O KADAR ÇOK şey var ki, nerden başlasak…


Amerikalılar Muggle yerine ‘Sihsiz’ diyor
Kuzey Amerika’nın sihirden yoksun bireyleri ‘Sihsiz’ olarak nitelendiriliyor.

Amerikan’da Sihir Bakanlığı’nın yerini MACUSA alıyor
Amerika Birleşik Devletleri Sihir Konseyi anlamına gelen MACUSA’nın (Magical Congress of the United States of America’nın kısaltması, yazılışı ve okunuşu akla, bakışları taşa çeviren Yunan mitolojisi karakteri, Medusa’yı getiriyor) merkezi Manhattan’daki Woolworth Binası’nda ve kendi özel kaşesi var.

Amerikan cadı ve büyücüler varlıklarını gizli tutuyor
Kuzey Amerika büyücü topluluğunun, Sihsiz’lerin gözlerinden son derece uzakta yaşamalarında Salem cadı mahkemelerinin büyük payı var.

Newt’ın yaşadığı zaman diliminde, fanatik örgüt İkinci Salemciler dışında, Sihsiz’lerin büyük bölümü cadı ve büyücülerin gerçekliğine inanmıyor. Örgütün lideri Mary Lou (Samantha Morton tarafından canlandırılıyor) Amerika’da gerçekleşen sihirsel aktiviteleri gözler önüne serip, ortadan kaldırmak istiyor. Mary Lou’nun oğlu Credence (Ezra Miller tarafından canlandırılıyor) sorunlu bir karakter.

Olaylar 1926’da geçiyor
Filmin 1920’lerde geçtiğini önceden biliyorduk ancak şimdi elimizde tam yıl var. Çılgın Yıllar – peki bu hikayede neleri etkileyebilir?

Newt’ın efsunlu bir valizi var
Bir Sihirli-yaratık-bilimci seyahatleriyle işini nasıl bir arada götürür? Elbette işini de beraberinde taşır. Newt Scamander’ın valizi, içi dışarıdan göründüğünden çok daha geniş olacak şekilde büyülendi. ABD gümrüğünde sorun yaşamamak için Newt’ın, valizin özel içeriğini Sihsiz’lerin gözlerinden gizlemesini sağlayan bir düğmeye dokunması yeterli.

Canavarlar kaçıyor
Efsunlu valizindeki canavarlar oradan kaçınca, Newt’ın başı Amerika büyücülük otoriteleriyle derde giriyor, sonrasındaysa yolları Graves’le kesişiyor.

Sen bir büyücüsün Colin
Colin Farrell MACUSA’nın önde gelen bir Seherbaz’ı, AB büyücülük topluluğu liderinin sağ kolu Graves rolünde.

Tina Goldstein bir MUCUSA çalışanı
Porpetina Goldstein MACUSA için çalışan genç bir cadı. Yanlış kişiyi desteklediğinden dolayı yeteneklerinin ve hedeflerinin çok altındaki bir işe atanmış.

'Fantastik Canavarlar'dan Tina rolünde Katherine Waterston ve Newt rolünde Eddie Redmayne, fotoğrafçı: Jaap Buitendijk


Queenie Goldstein bir Zihnefendar
Tina’nın kardeşi bir başkasının zihninden duygu ve anılarını bulup çıkarma yeteneğine sahip – üstün bir beceri.

Asalar belirlenirken oyuncuların fikrine danışıldı
Eddie Redmayne, Newt karakterinin basit, ahşap bir asa kullanacağından eminken, Katherine Waterston daha çekici büyüler yapabilmek adına heybetli bir asa tercih etti. Colin Farrell’ın alıştırma yapmak için bir deneme asası bile var.

Filmin biri Sihsiz olan dört arkadaşın çevresinde dönüyor
Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar sadece Newt’la ilgili değil; ayrıca Tina, Queenie ve azimli fırıncı Jacob’ı da konu alıyor – büyücü olmadığı halde ana karakterler arasına girebilmiş ilk kişi. Filmin başında sevgilisinden henüz ayrılmış olan Jacob, Newt’la birlikte büyücülerin varlığını keşfediyor ve onlara kapılıyor.

Sahnelerden biri, Harlem’deki bir speakeasyde geçiyor
Fantastik Canavarlar’ın bir sahnesi gizlice içki satan bir meyhanede yaşanıyor. Filmin geçtiği 1926 yılı tam da Amerika’da alkollü içki alım satım yasağının yürürlükte olduğu, içkini kaçak olarak pazarlandığı Prohibition döneminin ortasına denk geliyor. Yasağın neticesinde, sadece New York’ta bile binlerce gizli bar türemişti. Peki, bahsi geçen müessesenin hedef kitlesi cadılar ve büyücüler miydi yoksa Sihsiz’ler mi?

‘Fantastik Canavarlar’ az kalsın yalandan bir belgesel olacaktı
Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar kitabında 75 sihirli yaratık türü geçiyor ancak hiçbir olay örgüsü yok. Filmin yapımcıları ilk önce sahte bir belgesel çekmeyi düşünmüşler ancak J.K. Rowling bunu öğrenince başka bir fikir önermiş ve yazmaya koyulmuş. Daha önce hiç senaryo yazmadığı halde sonraki iki devam filmini kafasında kurmuş bile.
Gerçi şimdi de kafamızda ‘saygın bir seslendirme sanatçısının anlatımında, Hippogriff’lerin çiftleşme dönemini izlemek nasıl olurdu’ diye bir soru işareti kalmadı değil.

Eddie Redmayne tüm Harry Potter kitaplarını okumuş
Sevgili Eddie Redmayne, Harry Potter hikayelerini okumuş ve filmlerini izlemiş. J.K. Rowling daha senaryoyu tamamlamadan yaklaşık beş ay önce, Newt Scamander rolü için teklif götürüldü. İngiliz aktör ayrıca, rolüne hazırlanırken hayvan bakıcıları ve hayvanat bahçesi görevlileriyle birlikte çalışmış.

Fantastik Canavarlar' filminden Newt rolündeki Eddie Redmayne, fotoğrafçı: Jaap Buitendijk



Fazla mı HEYECANLIYIZ? Emin olun öyleyiz.

7 Kasım 2015 Cumartesi

Asa Ağaçları, İkinci Bölüm (K-Z)

Eski Pottermore'da renklerine göre asalar


Kara Ceviz 
Black Walnut
Normal ceviz asalara kıyasla ender rastlanan kara ceviz asalar, kuvvetli içgüdülere ve keskin sezgilere sahip biri tarafından hükmedilmek isterler. Epey kaliteli bir ahşaba sahip kara ceviz asaları kullanmakta ustalaşmak kolay değildir. İçsel çatışmalar konusunda aşırı duyarlı olan bu asaların en göze çarpan garipliği; sahipleri kendi kendilerini kandırmaya biraz olsun yaklaştığında, güçlerinin büyük kısmını kaybetmeleridir. Cadı ve büyücülerin, ellerinde olmayan sebeplerden veya bile isteye, kendilerine veya çevrelerine karşı dürüst davranmamaları halinde; asa yeterince iyi çalışamaz ve kendine güvenini geri kazanabilmesi için, ona yeni bir sahip bulunması gerekir. Samimi, kendini bilen kişilerin ellerinde ise olabilecek en sadık ve etkileyici asaya dönüşürler. Her türlü tılsımı yapmakta özel bir yeteneğe sahiptirler.


Karaağaç 
Elm
Karaağaç asaların yalnızca safkan büyücülerin ellerinde sihir yaptıklarına dair asılsız söylenti kesinlikle, safkan olduğunu kanıtlama ihtiyacı hisseden ve karaağaçtan asa kullanan biri tarafından çıkarıldı. Şahsen, karaağaç asalarla mükemmel eşleşen Muggle-doğumlular tanıyorum. İşin doğrusu bu asalar bir duruşu olan, sihirsel el becerisine ve doğuştan gelen sarsılmaz bir asalete sahip kişileri tercih eder. Gördüğüm kadarıyla karaağaç, tüm asalar arasında kazalara en az sebebiyet veren. Gülünç hataları en aza indirip, en nefis tılsım ve büyüleri ortaya koyduklarından dolayı seçkin asalardır. Ehil ellerde (Safkan kafasında olanlar için bir diğer imrenilesi vasıf) fazlasıyla üstün bir sihir yeteneği kazanırlar.


Karaçam 
Larch
Güçlü, dayanıklı, sıcak bir renge sahip karaçam, göz alıcı ve etkili bir asa olarak uzun yıllardır değer görür. Kullanan kişiye cesaret ve özgüven aşılayan bir asa olarak bilinmesi; stokların her daim tükenmesini garanti altına almıştır. Gel gelelim, yüksek rağbet gören bu asa, konu uygun bir eş bulmaya gelince çok seçicidir ve kullanıcılarına, çoğu kişinin aklına bile gelmeyecek kurnazlıklar yapar. Tıpkı onlara layık sahipler gibi, karaçamdan yapılma asaların her zaman beklenmedik bir güce ve gizli marifetlere sahip olduğunu düşünüyorum. Karaçam asaya uygun cadı ve büyücülerin sahip oldukları büyük potansiyeli asalarıyla eşleştikten sonra keşfettikleri sıkça gözlenir, yeteneklerinin farkına varmalarından sonra ise fevkalade bir ikili meydana gelir.


Kavak 
Poplar
'Tutarlılık bulmak istiyorsan, aramaya kavak ağaçlarından başla’ dedem Gerbold Ollivander’ın ünlü bir lafıydı, gördüğüm kadarıyla da kavaktan asalar ve onların sahipleri dedemin teziyle birebir örtüşüyor. Belirgin bir ahlak anlayışına sahip cadı ve büyücülerin yanında her daim mutlu, istikrar ve dayanıklılık sahibi, kitabına uygun işleyen, bel bağlayabileceğiniz bir asa. Kavak asaların asla bir politikacıyı seçmediğine dair, az sayıda asa yapımcısının bildiği, eskilerden kalma bir geyik vardır. Büyük işler başarmış Sihir Bakanları’ndan ikisi, Eldritch Diggory ve Evangeline Orpington’ın; Ollivander-yapımı, kaliteli kavak asalar kullanmış olduklarını bilmemeleri, bu sözü kullananların içler acısı cehaletlerini ortaya koyuyor.


Kayın 
Beech
Kayın ağacı asaların denkleri: yaşından daha olgun gençler ile üstün bir zekaya ve engin tecrübelere sahip büyüklerdir. Öğrenmeye kapalı ve hoşgörü sahibi olmayan kişiler tarafından kullanıldıklarında cılız sihirler yaparlar. Gerekli nitelikleri barındırmadıkları halde kayın asa kullanan (bu çok beğenilen, zengin renklere sahip ve bir hayli talep edilen ağaca göz diken) nice cadı ve büyücü, asalarının kötü performansının neden kaynaklandığını öğrenmek için soluğu benim gibi bilgili asa yapımcılarının yanında almıştır. Doğru eşleştirilmiş bir kayın asa tıpkı methedildiği gibi, diğerlerinde pek rastlanmayan bir ustalık ve sanat güzelliği sergiler.


Kestane
Chestnut
Karakteri asa özüne bağlı olarak fazlasıyla değişen ve sahibinin kişiliğinden büyük izler taşıyan oldukça tuhaf, çok yönlü bir asa ağacı. Sihirli canavarları ehlileştirmek konusunda marifetli, Bitkibilim’de doğuştan çok yetenekli ya da uçmak için yaratılmış cadı ve büyücüleri ilgi çekici bulur. Ancak özü, ejderha yüreği tellerindense; nerden nasıl geleceğini umursamaksızın lükse aşırı düşkün maddiyatçı kişilere uygun bir asa haline gelir. Diğer taraftan Büyüceşura’nın peş peşe gelen üç başkanı, tek boynuzlu at kılıyla kestane ağacından yapılma asalar kullanmıştı. Buradan kestanenin tek boynuzlu at kılıyla bir araya getirildiğinde hukukun her dalıyla ilgilenen büyücülere yöneldiği görülebilir.


Kiraz 
Cherry
Nadir bulunan bu asa ağacından üretilen asalar alışılmamış güçlere sahiptir. Kiraz ağacından asası olan kişilere özellikle saygı duyulan Japonya’daki Mahoutokoro büyücülük okulu öğrencileri tarafından bilhassa ilgi görürler. Amerikalı müşteriler, pembe çiçek açan ağaçlardan yapılma asaların işe yaramaz veya süs amaçlı olduğuna dair düşünceleri kafalarından atmalı, neticede kiraz ağacından asalar, sahip oldukları öz fark etmeksizin çoğunlukla, öldürücü bir güce sahiptirler. Ayrıca özü ejderha yüreği teli olan kiraz asaların özdenetimi son derece kuvvetli ve aklı yerinde büyücülerle eşleştirilmemesi, kötü sonuçlar doğuracaktır.


Kızılağaç 
Alder
Kızılağaç dik başlıdır ancak uygun sahiplerinin dediğim dedik veya inatçı kişiler değil de; yardımsever, anlayışlı ve çok sempatik büyücüler olduklarını fark ettim. Çoğu asanın güçlerini gösterebilmek için, eşlerinde karakter açısından benzerlikler aradığını dikkate alırsak; kızılağaç asaların tamamen zıt mizaçta değilse bile, oldukça farklı huylara sahip bireyleri seçmesi alışılmışın dışında. Sahibinden memnunsa ihtişamlı, sadık bir can yoldaşına dönüşür. Bütün asalar içinden sözsüz büyülere en uygun düşmesi, aşmış cadı ve büyücülere yaraşır bir asa olma şöhretini de beraberinde getirir.


Kızılcık 
Dogwood
Şahsen en beğendiğim asa ağaçlarındandır ve kızılcık bir asayı doğru sahibiyle buluşturmak her zaman eğlencelidir. Enteresan ve muziptirler; şen asalardır, coşku ve eğlence olanağı sunacak kullanıcılar bulmakta kararlıdırlar. Ancak bu asaların istenildiğinde ciddi büyüler yapamayacakları sonucuna varmak son derece yanlıştır; zor şartlar altında nefes kesen büyüler sergiledikleri bilinir. Kızılcığa uygun şekilde zeki ve yaratıcı cadı ve büyücüler, göz kamaştırıcı tılsımlar yapabilirler. Çoğu kızılcık asanın tuhaf bir zayıf noktası ise sözsüz büyüler yapamamaları ve genelde çok gürültü çıkarmaları.


Kızıl Meşe 
Red Oak
Kızıl meşe asanın tahammülsüz karakterinizin şaşmaz bir göstergesi olduğuna dair cahilce lafı sık sık duyabilirsiniz. İşin gerçeği kızıl meşe asaların doğru eşlerinin, olağanüstü hızda reflekslere sahip olduğu, dolayısıyla kızıl meşenin düellolar için mükemmel asalar çıkardığıdır. Saplı meşeye kıyasla daha ender rastlanır. Kızıl meşe asalara uygun sahipler elleri marifetli, zeki, kolay adapte olabilen; sıklıkla kendine özgü, karakterinden parçalar taşıyan büyüler icat eden; bir mücadelede yanınızda isteyeceğiniz türde düzgün insanlardır. Kendi zevkimce en güzel asalardan biridir.


Köknar 
Fir
Muhterem dedem Gerbold Octavius Ollivander, bu ağaçtan ‘kazazedelerin asaları’nın çıktığını söylerdi çünkü köknar asa sattığı üç büyücü, sonrasında ölümcül bir tehlikeyi tek çizik bile almadan atlatmış. Ağaçların en dayanıklısından yapılma bu asa, elbette ki gerçek sahibinde sağlam irade ve kararlılık bulmak ister. İstikrarsız ve tereddütlü kişilerin ellerinde işe yaramaz hale gelirler. Biçimdeğiştirme konusunda özellikle yeteneklidirler ve odaklanmakta sorun çekmeyen, azimli, yer yer aşırı önlemler alabilen sahiplere iltimas gösterirler.


Ladin 
Spruce
Acemi asa yapımcıları ladine zor ağaç derler ancak bunu derken daha çok kendi beceriksizliklerini afişe ederler; olayın aslı, ladini işlemenin özel bir yetenek gerektirdiğidir. Ladinden yapılan asa ihtiyatlı veya gergin kişilerle yakışmaz ve beceriksiz ellere bırakılması kesinlikle çok tehlikelidir. Ladin asa kararlı birine ihtiyaç duyar yoksa sıklıkla gözlendiği üzere, hangi büyüyü yapacağına kendisi karar verir. Ancak gerçek sahiplerini – cesur büyüler yapmaktan çekinmeyen ve kaliteli bir mizah anlayışına sahip büyücüler olduklarını söyleyebilirim – bulduklarında harikulade bir yardımcı haline gelirler, kullanıcılarına son derece sadıktırlar. Yaptıkları büyüler etkileyici ve göz alıcıdır.


Mürver 
Elder
Tüm asa ağaçlarının en nadidesi, adı büyük uğursuzluklarla anılan mürver asaya hakim olmak diğer herhangi bir asadan daha zordur. Çok büyük sihir gücü barındırmasının yanı sıra, sahibi olan büyücünün çevresindeki herkesten daha üstün olmamasını hakaret olarak algılar; bu asayı kısa bir süre boyunca bile zapt edebilecek büyücüler takdire şayandır. Eski hurafe ‘mürverse asan, bitmez tasan’ asanın yarattığı korkudan ortaya çıkmıştır ve aslında gerçeklerle ilgisi yoktur. Şuursuz asa yapımcılarının bu ağaçtan asa üretmemesinin esas sebebi mürveri işlemekten duydukları korku değil, mallarım elimde patlar endişesidir. İşin gerçeği, yalnızca sınırların son derece dışında kişilerin mürverle mükemmel uyumu yakalayabildiğidir. Bu eşleşmenin yaşandığı ender durumların, bahsi geçen cadı veya büyücünün kaderinin önemli olaylarla mühürlendiğinin kesin bir işareti olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, uzun yıllar süren çalışmalarım sırasında mürver asaların seçtiği kişilerin, üvez asaların seçtiği cadı veya büyücülere karşı genelde güçlü bir yakınlık duyduğunu keşfettim.


Porsuk 
Yew
Porsuk ağacından yapılma asalar çok yaygın değildir, nitekim uygun sahipleri de sıra dışı kimselerdir ve kimi zaman kötü bir şöhretleri olabilir. Porsuktan asaların beraberlerinde yaşam ve ölümün gücünü getirdiği söylenir, düşününce bu bütün asalar için geçerlidir; yine de konu düellolara ve çeşitli lanetlere gelince porsuk kendine has dehşet verici ve karanlık itibarından kurtulamaz. Fakat porsuk asa kullanıcılarının Karanlık Sanatlara diğer herkesten daha çok ilgi gösterdiğini söylemek (asa ilmine hakim olmayanların sık sık yaptığı gibi) hata olur. Porsuk ağacından asalara uygun cadı ve büyücülerin her biri amansız bir koruyucu örneği de sergileyebilir. Ağaçların en uzun ömürlüsünden yontulmuş bu asalar canilerin ellerinde görüldüğü kadar, kahramanların yanında da yer almıştır. Eski sahibiyle birlikte gömülmüş porsuk asalar genellikle, büyücünün mezarını bekleyen, yeni bir ağaca filizlenir. Tecrübelerime göre kesin olan bir şey varsa o da, porsuk ağacından asaların asla sıradan veya cesaretsiz bir büyücüyü seçmeyeceğidir.


Saplı Meşe 
English Oak
İyi günde de kötü günde de yanınızda olacak bir asa, en az onu hak edecek sahibi kadar sadık bir dost. Saplı meşeden asalar güçlü, cesur ve sadakat gösteren kişilerle eşleşmek ister. Çoğu saplı meşe kullanıcısının, güçlü önsezilere sahip oldukları ve tabiatın büyüsüyle (sihirle uğraşan herkesin, gerek büyüler gerekse zevki meseleler için, ihtiyaç duyacağı) yaratıklar ve bitkilerle aralarında bir bağ bulunduğu, herkesçe bilinmez. Kış gündönümünden yaz gündönümüne kadar geçen süre boyunca meşe ağacına, Ormanın Kralı denir ve yalnızca bu zaman dilimi içinde kesilmesi gerekir (günlerin tekrar kısalmaya başlamasıyla çobanpüskülü Kral olarak anılır ve çobanpüskülünün sadece, yılın kalan bu son döneminde toplanması doğrudur. Bu ayrışmanın “madem kızın asası çobanpüskülü oğlanın ki meşe, o halde evlilik getirmez neşe” şeklindeki, gerçeklikle en ufak bir ilgisinin olduğunu düşünmediğim, eski bir hurafenin kaynağı olduğuna inanılır). Merlin’in de saplı meşeden bir asa kullandığı söylenir (ancak mezarı hiçbir zaman bulunamadığından, bu söylentinin doğruluğu kanıtlanmamıştır).


Sedir 
Cedar
Ne zaman sedir asaya sahip biriyle tanışsam, sağlam bir karakter ve görülmemiş bir sadakatle karşılaşıyorum. Babam Gervaise Ollivander, hep ‘asası sedir olan birini kandırmak imkansızdır’ derdi, sedir asa kendisini idrak ve sezgi sahibi kişilere ait hissettiğinden bu söze katılıyorum. Şimdiye kadar tanıdığım sedir asa kullanıcıları, hele ki değer verdikleri kişiler tarafından incitilmişlerse, asla düşmanım olmasını istemeyeceğim kişilerdi, diyerek olayı babamdan bir kademe daha ileri götüreceğim. Sedir asayla doğru şekilde eşleştirilen cadı ve büyücüler, onlara düşüncesizce meydan okuyanları şaşkına çevirecek, korkutucu düşmanlara dönüşme potansiyeli taşır.


Sekoya 
Redwood
Sekoyadan asalar kullanıcılarına iyi şans getirmeleriyle bilindiklerinden, asa yapımına uygun sekoya ağaçları, talebi karşılamaya yetmez. Konu asabilimi olduğunda sıklıkla görüldüğü gibi, bu da tersinden anlaşılmış bir meseledir: esas şanslı olan sekoya asalar değil, bu asaların şevkle seçtiği; takdire layık biçimde hep dört ayak üstüne düşen, doğru kararlar alabilen, krizi fırsata dönüştürme becerisine sahip kişilerdir. Bu niteliklerde cadı veya büyücülerin ellerinde sekoya asa olduğunda, çıkan sonuç her zaman ilgi çekicidir ve bu özel ikiliyi dükkanımdan her uğurladığımda, heyecan verici maceralar duyma beklentisine kapılırım.


Servi 
Cypress
Servi asa deyince akla asalet gelir. Ortaçağın önemli asa yapımcısı Geraint Ollivander, karşısındakinin, hayatı destansı şekilde sonlanacak, bir cadı veya büyücü olduğunu bildiğinden; serviden asaları eşleştirmekten her daim onur duyduğunu yazmıştı. Neyse ki içinde olduğumuz zaman diliminde çok kan dökülmediğinden, servi asa sahiplerinin, gerekiyorsa birçoğu seve seve yapacak olsa bile, genelde canlarını feda etmeleri gerekmiyor. Bu asaların ruh eşleri yiğit, cesur ve fedakar: ne kendilerinin ne de başkalarının içindeki karanlıkla yüzleşmekten çekinmeyen büyücülerdir.


Söğüt
Willow
İyileştirici güçlere sahip nadide bir ağaç olan söğüt, kafamda uygun sahiplerinin (çoğu zaman ortada sebep yokken) genellikle biraz özgüvensiz olmaları, ancak isterlerse bunu çok iyi bir şekilde saklayabilmeleriyle yer etti. Kendinden emin pek çok müşteri söğüt bir asa (güzel görüntüleri ve ileri seviye sözsüz büyüler yapabilmelerinden gelen haklı ünlerinden etkilenerek) denemek konusunda ısrar ediyor olsa da, benim elimden çıkan söğüt asalar artık öğrenebilecekleri yeni bir şey kalmadığını düşünen kişileri seçmektense, büyük potansiyel sahibi büyücülerin yanında olmayı, her koşulda yeğlerler. Ollivander ailesinin nesiller boyu süregelen bir sözünde geçtiği gibi: yolu uzun olan, söğütle tez varır.


Titrek Kavak 
Apsen
Asası yapılabilen titrek kavaklar beyaz ve ince liflidir. Fildişiyle olan zarif benzerliği ve yaptığı tılsımların olağanüstülüğü sebebiyle, bütün asa yapımcıları tarafından çok beğenilir. Titrek kavak saldırı büyülerinde özellikle yetenekli asalardan biri olduğundan, genelde sahipleri başarılı düellocular veya gelecekte başarılı olacak düelloculardır. On sekizinci yüzyılda kendine Gümüş Mızraklar diyen, adı iyi işlerle anılmayan gizli düello kulübünün, içeri yalnızca titrek kavaktan asaya sahip büyücüleri aldığı söylenir. Gördüğüm kadarıyla bu asaların seçtiği büyücüler genelde azimlive kararlı, görevlere ve yeni emirlere kapılmaya meyilli kişilerdir; devrimcilere yönelik bir asadır.


Üvez 
Rowan

Korumacılığıyla ünlü üvez daima en çok tercih edilen asalar arasında yer almıştır. Tecrübelerime göre ne kadar zor olduğu fark etmeksizin, her türlü savunma büyüsünün altından kalkabilen asalardır. Karanlık cadı ve büyücülerden hiçbirinin üvezden bir asaya sahip olmadığı sıklıkla dile getirilir, ben de sattığım hiçbir üvez asanın kötü işlerde kullanıldığını hatırlamam. Aklı başında ve temiz yürekli kişilerin yanlarında, kendilerini evlerinde hissederler. Kimseyi kandırmama erdemleriyle bilinmelerini saymazsak, iş düellolara geldiğinde diğer asalar kadar güçlüdürler, hatta genelde daha üstündürler ve çoğunlukla karşılarındakine kök söktürürler.


Birinci bölüme gitmek için TIK.