8 Kasım 2015 Pazar

Bu Hafta ‘Fantastik Canavarlar’ Hakkında Öğrendiklerimiz


Oldukça heyecanlı bir hafta geçirdik

Eddie Redmayne’i, Newt Scamander olarak ilk kez gördük ve filmin fazlasıyla özel logosunu keşfettik, ayrıca filmle ve Kuzey Amerikalı büyücülerle ilgili öğrendiğimiz O KADAR ÇOK şey var ki, nerden başlasak…


Amerikalılar Muggle yerine ‘Sihsiz’ diyor
Kuzey Amerika’nın sihirden yoksun bireyleri ‘Sihsiz’ olarak nitelendiriliyor.

Amerikan’da Sihir Bakanlığı’nın yerini MACUSA alıyor
Amerika Birleşik Devletleri Sihir Konseyi anlamına gelen MACUSA’nın (Magical Congress of the United States of America’nın kısaltması, yazılışı ve okunuşu akla, bakışları taşa çeviren Yunan mitolojisi karakteri, Medusa’yı getiriyor) merkezi Manhattan’daki Woolworth Binası’nda ve kendi özel kaşesi var.

Amerikan cadı ve büyücüler varlıklarını gizli tutuyor
Kuzey Amerika büyücü topluluğunun, Sihsiz’lerin gözlerinden son derece uzakta yaşamalarında Salem cadı mahkemelerinin büyük payı var.

Newt’ın yaşadığı zaman diliminde, fanatik örgüt İkinci Salemciler dışında, Sihsiz’lerin büyük bölümü cadı ve büyücülerin gerçekliğine inanmıyor. Örgütün lideri Mary Lou (Samantha Morton tarafından canlandırılıyor) Amerika’da gerçekleşen sihirsel aktiviteleri gözler önüne serip, ortadan kaldırmak istiyor. Mary Lou’nun oğlu Credence (Ezra Miller tarafından canlandırılıyor) sorunlu bir karakter.

Olaylar 1926’da geçiyor
Filmin 1920’lerde geçtiğini önceden biliyorduk ancak şimdi elimizde tam yıl var. Çılgın Yıllar – peki bu hikayede neleri etkileyebilir?

Newt’ın efsunlu bir valizi var
Bir Sihirli-yaratık-bilimci seyahatleriyle işini nasıl bir arada götürür? Elbette işini de beraberinde taşır. Newt Scamander’ın valizi, içi dışarıdan göründüğünden çok daha geniş olacak şekilde büyülendi. ABD gümrüğünde sorun yaşamamak için Newt’ın, valizin özel içeriğini Sihsiz’lerin gözlerinden gizlemesini sağlayan bir düğmeye dokunması yeterli.

Canavarlar kaçıyor
Efsunlu valizindeki canavarlar oradan kaçınca, Newt’ın başı Amerika büyücülük otoriteleriyle derde giriyor, sonrasındaysa yolları Graves’le kesişiyor.

Sen bir büyücüsün Colin
Colin Farrell MACUSA’nın önde gelen bir Seherbaz’ı, AB büyücülük topluluğu liderinin sağ kolu Graves rolünde.

Tina Goldstein bir MUCUSA çalışanı
Porpetina Goldstein MACUSA için çalışan genç bir cadı. Yanlış kişiyi desteklediğinden dolayı yeteneklerinin ve hedeflerinin çok altındaki bir işe atanmış.

'Fantastik Canavarlar'dan Tina rolünde Katherine Waterston ve Newt rolünde Eddie Redmayne, fotoğrafçı: Jaap Buitendijk


Queenie Goldstein bir Zihnefendar
Tina’nın kardeşi bir başkasının zihninden duygu ve anılarını bulup çıkarma yeteneğine sahip – üstün bir beceri.

Asalar belirlenirken oyuncuların fikrine danışıldı
Eddie Redmayne, Newt karakterinin basit, ahşap bir asa kullanacağından eminken, Katherine Waterston daha çekici büyüler yapabilmek adına heybetli bir asa tercih etti. Colin Farrell’ın alıştırma yapmak için bir deneme asası bile var.

Filmin biri Sihsiz olan dört arkadaşın çevresinde dönüyor
Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar sadece Newt’la ilgili değil; ayrıca Tina, Queenie ve azimli fırıncı Jacob’ı da konu alıyor – büyücü olmadığı halde ana karakterler arasına girebilmiş ilk kişi. Filmin başında sevgilisinden henüz ayrılmış olan Jacob, Newt’la birlikte büyücülerin varlığını keşfediyor ve onlara kapılıyor.

Sahnelerden biri, Harlem’deki bir speakeasyde geçiyor
Fantastik Canavarlar’ın bir sahnesi gizlice içki satan bir meyhanede yaşanıyor. Filmin geçtiği 1926 yılı tam da Amerika’da alkollü içki alım satım yasağının yürürlükte olduğu, içkini kaçak olarak pazarlandığı Prohibition döneminin ortasına denk geliyor. Yasağın neticesinde, sadece New York’ta bile binlerce gizli bar türemişti. Peki, bahsi geçen müessesenin hedef kitlesi cadılar ve büyücüler miydi yoksa Sihsiz’ler mi?

‘Fantastik Canavarlar’ az kalsın yalandan bir belgesel olacaktı
Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar kitabında 75 sihirli yaratık türü geçiyor ancak hiçbir olay örgüsü yok. Filmin yapımcıları ilk önce sahte bir belgesel çekmeyi düşünmüşler ancak J.K. Rowling bunu öğrenince başka bir fikir önermiş ve yazmaya koyulmuş. Daha önce hiç senaryo yazmadığı halde sonraki iki devam filmini kafasında kurmuş bile.
Gerçi şimdi de kafamızda ‘saygın bir seslendirme sanatçısının anlatımında, Hippogriff’lerin çiftleşme dönemini izlemek nasıl olurdu’ diye bir soru işareti kalmadı değil.

Eddie Redmayne tüm Harry Potter kitaplarını okumuş
Sevgili Eddie Redmayne, Harry Potter hikayelerini okumuş ve filmlerini izlemiş. J.K. Rowling daha senaryoyu tamamlamadan yaklaşık beş ay önce, Newt Scamander rolü için teklif götürüldü. İngiliz aktör ayrıca, rolüne hazırlanırken hayvan bakıcıları ve hayvanat bahçesi görevlileriyle birlikte çalışmış.

Fantastik Canavarlar' filminden Newt rolündeki Eddie Redmayne, fotoğrafçı: Jaap Buitendijk



Fazla mı HEYECANLIYIZ? Emin olun öyleyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder