11 Kasım 2015 Çarşamba

Asa Özleri

Mr Garrick Ollivander tarafından kullanılan başlıca üç asa özünün kabiliyetleri ve nitelikleri üzerine verilen açıklamalar, Mr Ollivander’ın şahsi notlarından alınmıştır.

Meslek hayatımın ilk yıllarında bir asa yapımcısı olan babamı, kelpi* tüyü gibi asa özü olmak için yetersiz materyallerle boğuşurken gördüğümde, aile mesleğini devralacağım gün geldiğinde en etkili asa özlerini belirleyip yalnızca onlarla çalışma isteğiyle dolmuştum. Bunda başarılı oldum. Çok sayıda deneme ve araştırmanın sonucunda, yalnızca üç materyalin meşhur Ollivander ismini taşımasından gurur duyacağım kalitede asalar meydana getirdiği sonucuna vardım. Bunlar: tek boynuzlu at kılı, ejderha yüreği telleri ve anka kuşu teleği. Bu fiyatça yüksek ve nadide materyallerin her biri bambaşka özelliklere sahip. Yazının devamında en üstün üç öz hakkında yaptığım incelemelerin kısa bir özeti yer alıyor. Okuyanlar akıllarının bir köşesinde bulundurmalı ki her bir asa; ağacından, özünden ve sahibinin hayat tecrübeleriyle karakterinden meydana gelen bir bütündür. Bu faktörlerin her biri eşit derecede önemli ya da biri diğerinden baskın olabilir; yani okuyacağınız yargılar son derece karmaşık bir özne olan asaların fazlasıyla yüzeysel bir değerlendirmesidir.

Tek Boynuzlu At
En ahenkli büyüleri genellikle tek boynuzlu at kılı üretir. En az bocalama ya da sihir tıkanması bu özde yaşanır. Özü tek boynuzlu at kılı olan bir asayı Karanlık Sanatlar'a adamak genellikle çok zordur. En sadık asalar bu öze sahiptir ve başarılı bir büyücü olsun ya da olmasın ilk sahiplerine sıkı sıkıya bağlıdırlar.
Tek boynuzlu at kılına sahip asaların ufak bir dezavantajı en güçlü büyüleri yapamamaları (ancak kullanılan ağaç bu eksikliği kapatabilir) ve aşırı derece yanlış kullanılırlarsa bunalıma girmeye meyilli oluşları, yani kıl ‘ölebilir’ ve yeni bir özle değiştirilmesi söz konusu olabilir.


Ejderha
Ejderha yüreği tellerine sahip asalar genellikle en büyük gücü barındırır ve en göz alıcı büyüleri üretir. Diğer özlere sahip asalardan daha çabuk öğrenirler. İlk sahiplerinden düello sonucu kazanılmışlarsa eski sadakatlerini bozabilirler, halihazırdaki kullanıcılarına ise her zaman, son derece bağlıdırlar.
Bu yolu kendi iradesiyle seçmemekle birlikte, Karanlık Sanatlar’a en hızlı ayak uydurduğu gözlenen asa özüdür. Ayrıca üç asa özü içinde en fazla aksilik yaşatandır, biraz deli doludur.


Anka
En nadir asa özüdür. Anka teleği fevkalade boyutta sihirler yapabilir ancak bunu sergilemesi tek boynuzlu at veya ejderha özlerine kıyasla, daha uzun sürer. En fazla inisiyatif alan çekirdektir, zaman zaman kendi iradesiyle karar verebilme yeteneğine sahiptir; çoğu cadı ve büyücü bu özellikten hoşlanmaz.
Anka öz, dünyadaki en özgür ve bağımsız canlılardan birinden alındığından, sahip edinmek söz konusu olduğunda bu asalar son derece zor beğenirler. Ehlileştirmek, kendine uydurmak açısından en zorlu asalardır, sadakatlerini kazanmak çetrefillidir.


*Kelpiler şekil değiştiren yaratıklardır. Çoğunlukla, yeleleri uzun tüyler yerine hasır sazlarından oluşmuş bir at şeklinde karşınıza çıkarlar. Dikkatsiz yaklaşmanız ölümle sonuçlanabilir.

Film için tasarlanmış Ölüm Yiyen asalarından üçü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder