17 Haziran 2016 Cuma

Kelid Aynası

Sihirli özellikleri: Ayna önünde duran kişiye kalbindeki dileğin bir yansımasını gösterir.

Kelid Aynası çok eski bir icat. Kimin tarafından yapıldığı veya Hogwarts’a ne şekilde geldiği kimse tarafından bilinmiyor. Çıktıkları seyahatlerde karşılaştıkları ilginç eserleri dönerken beraberlerinde getiren bir dizi öğretmenin varlığı biliniyor; aynanın yolunun böylelikle tesadüfen şatoyla kesişmiş olması muhtemel. Getiren öğretmen işlevinden haberdar olduğu aynayı ilginç bulmuş ya da yapabildiklerini anlamayıp meslektaşlarına fikir sormak niyeti taşımış olabilir.

Kelid Aynası eğlenceli bir mizacın ürünü gibi görünen eserlerden biri (kimi zararsız diye tanımlarken kimi gaddarca bulabilir) neticede sıradan bir aynadan çok daha fazlasını gösterse de yararlı bir şey olduğunu söylemek zordur, enteresan sıfatı daha yerinde olur. Profesör Dumbledore’un (o güne kadar İhtiyaç Odası’nda bir asır gibi bir süredir çürümekte olan)  ayna üzerinde yaptığı bazı mühim düzenlemeler bu objeyi harika bir gizleme yeri ve kalbi temiz olmayan birinin nihai sınavı haline getirdi.

Aynanın esas maksadını göstermesi için, tepesine işlenmiş yazı (‘rün ürög kelid ikedni blakliğ edn üzüy’) tersten okunmalıdır.

J.K. Rowling’in Düşünceleri
Harry’yi Kelid Aynası hakkında uyarırken Albus Dumbledore’un kullandığı sözler benim fikirlerimi aynen aktarıyor. ‘Hayallerine sımsıkı sarıl’ tasfiyesi iyi hoş ancak bir noktadan sonra hayallerinin peşini bırakmamak bir işe yaramıyor ve ancak zarar veriyor. Dumbledore asla gerçekleştiremeyeceğin – veya gerçekleşmemesinin daha hayırlı olacağı – bir arzuya bağlanmış haldeyken hayatın ellerinden kayıp gidebileceğini biliyor. Harry asla sahip olamayacağı bir şeyin derin özlemi içinde: ailesine tekrar kavuşmanın. Dumbledore, Harry’nin ailesinden mahrum kalışı son derece hazin olsa da hiç gerçekleşmeyecek bir hayalin karşısında oturmanın ona zarardan başka bir şey getirmeyeceğinin farkında. Ayna büyüleyici ve boş umutlarla dolu lakin illa neşe getirecek diye bir şey yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder