13 Haziran 2016 Pazartesi

Şapkakitleyen

Şapkakitleyen, yerleştirilmeleri beş dakikadan uzun süren yeni öğrenciler için kullanılan, Hogwarts’a özgü çok eski bir tabir. Seçmen Şapka’nın bu kadar uzun düşünmesi istisnai bir durum ve çok nadir yaşanır, herhalde elli yılda bir. 

Hermione Granger ve Neville Longbottom, Harry Potter’ın yaşıtları arasında bir Şapkakitleyen olmaya en çok yaklaşmış kişiler. Seçmen Şapka, Hermione’yi Ravenclaw’a Gryffindor’a mı yerleştirmesi gerektiğine karar verirken neredeyse dört dakika harcadı. Neville’in durumundaysa Şapka, Gryffindor’dan yana kararlıydı ancak Neville binanın cesaret sıfatıyla özdeşleşmiş adından çekinerek Hufflepuff’a yerleştirilmeyi istemişti. Sessiz tartışmaları Şapka’nın zaferiyle noktalandı. 

Harry Potter’ın şahsen tanıdığı hakiki Şapkakitleyenler, sadece Minerva McGonagall ve Peter Pettigrew. Minerva, Ravenclaw’la Gryffindor arasında kalan şapkayı beş dakika otuz saniye boyunca telaşa vermişti. Peter için ise Slytherin’i de hesaba koyan şapka uzun uzun düşündükten sonra Gryffindor’da karar kıldı. Ayıp düzeyde inatçı Seçmen Şapka, Peter’ı yerleştirirken hata yapmış olabileceğini kabul etmeye bugün bile yanaşmaz, Pettigrew’un (gerçekliği tartışılır) ölüm şeklini yanılmayışının kanıtı olarak gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder