14 Haziran 2016 Salı

Seçmen Şapka

Sihirli özellikleri: Konuşur, şarkı söyler, bir Zihnefendar’dır
Amacı: Öğrencileri dört Hogwarts Binası’ndan birine yerleştirir, ayrıca ihtiyaç halindeki öğrencilere yardım eder
Yaratıcısı veya ilk sahibi: Esasen Godric Gryffindor’a aittir ancak Hogwarts’ın kurucularının hepsi, yani Godric Gryffindor, Salazar Slytherin, Rowena Ravenclaw ve Helga Hufflepuff tarafından Seçmen olması için büyülenmiştir.



Hogwarts’ın ünlü Seçmen Şapka’sı kendi tarihçesini her eğitim yılının başında söylediği şarkılarla anlatır. Efsane der ki, bir zamanlar şapkanın sahibi dört kurucudan biri olan Godric Gryffindor’muş ve kendi adlarını taşıyan binalarına seçilen öğrencilerden emin olmak için dört kurucu onu beraber tılsımlamış, yerleştirme işlemi de kurucuların eğitmek isteyecekleri öğrenci özelliklerine göre gerçekleşecekmiş.

Seçmen Şapka, çoğu cadı ve büyücünün görüp görebileceği en zeki tılsımlı objelerden biri. Tam anlamıyla dört kurucunun aklına sahip, (yukarı doğru kıvrık bölümüne yakın bir yırtıktan) konuşabiliyor ve usta bir Zihnefendar; bu da onun, kafasına geçtiği kişinin başının içindekileri görmesini, becerileri ve ruhsal durumu hakkında ileriye dönük varsayımlar yapabilmesini sağlıyor. Dahası giyen kişinin aklındakileri cevaplayabiliyor.

Seçmen Şapka bir öğrenciyi yerleştirirken hataya düşmüş olabileceğini söylemeyi kesinlikle reddetmesiyle kötü bir şöhrete sahiptir. Bir Slytherin’in kadirşinas veya özverili davrandığı, bir Ravenclaw’un bütün sınavlarından kaldığı, bir Hufflepuff’ın hem tembel olup hem de derslerinden iyi not aldığı ve bir Gryffindor’un korkakça hareket ettiği zamanlarda Şapka, verdiği ilk kararın arkasında geri adım atmaksızın durur. Yine de dönüp baktığımızda, hizmette olduğu asırlar boyunca Şapka’nın verdiği birkaç kararda göz ardı edilemeyecek hatalar mevcut.


J.K. Rowling’in Düşünceleri
Hogwarts’ı kafamda şekillendirmeye yeni başladığımda, aklımda Seçmen Şapka diye bir olgu yoktu. Öğrencilerin binalara nasıl seçileceği hakkında ortaya birkaç farklı yol koydum (çünkü her biri birbirinden apayrı dört bina bulunacağını daha başından belirlemiştim). Fikirlerimin ilki, bir işi karara bağlamaktan ziyade her türlü sihirli icraatı gerçekleştirebilen Heath Robinson çizimleri usulü, ayrıntılarla dolu bir makineydi ancak hoşuma gitmedi; aynı anda hem karmakarışıkmış hem de kolaya kaçmak oluyormuş gibi geldi. Aklıma gelen bir diğer şey, Giriş Salonu’na dört kurucudan her birinin heykellerini yerleştirmek oldu, heykeller tüm okulun gözleri önünde karşılarındaki öğrenci yığınından kendi binalarına uygun olanları seçmek için hareketleneceklerdi. Bu yöntem daha uygundu ama yine de tam oturmuyordu. Son olarak, insan seçerken kullanılan yöntemlerin bir listesini çıkardım: o-piti-piti, çöp çekme, takım lideri tarafından çağrılma, şapkadan isim çekme – konuşan bir şapkanın verdiği isimler – kafana şapka geçirme – derken, karşınızda Seçmen Şapka.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder