19 Eylül 2015 Cumartesi

Giyim

Genelde büyücüler, Muggle’ların arasındayken mor ve yeşil renkler içeren kıyafetler giyerek kendilerini diğer sihir mensuplarına belli eder. Yine de bu sözel bir gelenekten öteye geçmez ve her zaman doğru değildir. Büyücülük topluluğunun çoğu üyesi kendi dünyaları dışında, Muggle’ların etrafındayken sevdikleri renkleri tercih eder veya kullanışlı bir renk olduğundan, hele ki geceleyin dolaşıyorlarsa, siyah giyerler. 

Büyücü ve cadıların halka açık alanlarda uyması beklenen kıyafet yönergesi Uluslararası Gizlilik Nizamnamesi’nde açıkça tanımlanmıştır.
Cadı ve büyücüler, Muggle’larla kaynaşırken tepeden tırnağa Muggle standartlarına uyan ve o günün modasına olabildiğince yakın kıyafetler seçmelidirler. Giyimleri hava koşullarına, coğrafi konuma ve bulundukları mekâna aykırı olmamalıdır. Kendiliğinden değişen ya da ayarlanabilir kıyafetler Muggle’ların arasında giyilemez.
Anlaşılır talimatlara rağmen kıyafet kabahatleri, Uluslararası Gizlilik Nizamnamesi’nin ortaya çıktığı günden bu yana, en fazla işlenen suçlardandır. Genç nesil Muggle kültürünü her açıdan daha iyi tanımaya yatkındır; çocukken Muggle yaşıtlarıyla rahatça vakit geçirebilirler; sonrasında sihir dünyasında iş hayatına atıldıklarında, Muggle modasını takip etmek zorlaşır. Yaşı ilerlemiş cadı ve büyücüler Muggle dünyasının her gün değişen trendlerinden genellikle çaresizce bihaberdir; gençken aldıkları gökkuşağı renklerinde, İspanyol paça pantolonlarıyla bir Muggle cenazesinde skandal yaratmaktan dolayı kendilerini elli yıl sonra Büyüceşura’nın karşısında bulup öfkelendikleri olmuştur.

Sihir Bakanlığı işleri hep bu kadar sıkı tutmaz. Harry Potter’ın Ölüm Laneti’nden sağ çıktığı ve Lord Voldemort’un ortadan kaybolduğu haberi duyulduğunda bir günlük genel af ilan edilmişti. Sonuçta cadı ve büyücüler sevinçten akıllarından uçup gittiğinden ya da kutlamalarının şerefine, geleneksel kıyafetleri içinde heyecanla sokaklara çıktı. 

Kimi sihir mensupları Gizlilik Nizamnamesi’nden kıyafet yönergesinin kaldırılması için ellerinden geleni yaptılar. Kendilerini ‘Güzel Akımlar Zindeler’ (G.A.Z.)* olarak tanıtan bölgesel aktivist bir grup,** aldıkları sayısız uyarı ve ödedikleri cezalara rağmen ısrarla Muggle pantolonlarının ‘büyü akışını kaynağında kestiğini’ öne sürerek, halka açık yerlerde de cüppe giymekte direttiler. Daha ilginci komik görüneceklerini bilerek bazı Muggle konfeksiyonu ürünlerini birlikte kullanan büyücülerdi; tarlatan giyip, Meksika şapkası taktıkları, ayaklarına da krampon geçirdikleri görülmüştür.***

Büyücülerin kıyafetlerinin genel olarak modanın dışında kaldığı bir gerçek yine de davet elbiselerinde ufak oynamalar yapıldı. Standart büyücülük giysisi; kimi zaman geleneksel sivri uçlu büyücü şapkasının da eşlik ettiği, işlemesiz cüppelerden ibarettir ve vaftiz törenleri, düğünler, cenazeler gibi resmi durumlarda her daim kullanılır. Cadı elbiseleri çoğu zaman daha uzun olur. Büyücü ve cadıların gizlenmeye karar verdiği on yedinci yüzyıldan bu yana, giyim tarzlarının hiçbir değişikliğe uğramadığını söyleyebiliriz. Modası geçmiş kıyafetlere bağlılıkları, eski geleneklere ve yaşanmışlıklara olan özlemlerinin, kültürleriyle duydukların gururun bir yansıması olabilir.

Muggle’lardan hoşlanmayanlar bile zaman içinde, Muggle’ların cübbelere kıyasla çok daha kullanışlı olan kıyafetlerini benimsedi. Aşırı Muggle-karşıtları ise üstünlüklerini sergilemek adına kasten göz alıcı, zamanın gerisinde, züppemsi stilleri sokağa taşımaya devam edecek.



* Önderleri Archie Aymslowe’dur. (soy isim ‘geç anlıyorum’la telaffuz benzerliğine sahip)

** Ortaya çıktıkları günden beri Muggle’ların gözünde tarikat üyeleri şeklinde kabul gördüler.

*** Muggle’lar onların bir şeylere isyan eden öğrenciler olduklarını düşünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder