21 Eylül 2015 Pazartesi

Mr Ollivander

Ünlü asa üreticisi Mr. Ollivander, Diagon Yolu’ndaki asa dükkânı Ollivanderlar: M.Ö. 382’den beri Kusursuz Asa Yapımcıları’nın sahibi. Atölyesi çağunluk tarafından en iyi asaların satıldığı yer olarak kabul görür.


Doğum günü: 25 Eylül
Asası: Gürgen ve ejderha yüreği tellerinden, otuz iki buçuk santim, hafif esnek
Hogwarts binası: Ravenclaw
Özel yetenekleri: Asa zanaatındaki eşsiz bilgisi
Soyu: Büyücü baba, Muggle-doğumlu anne
Ailesi: Evli, bir oğlu var, kızını kaybetti
Hobileri: Yok, tek tutkusu mesleği


Ollivander soyu esrarengiz bir meslek olan asa yapımıyla yıllardan beri bütünleşmiştir. Soyadlarının ‘zeytin asa üstadı’ anlamına geldiği söylenir, bundan ailenin kurucusunun İngiltere’ye bir Akdeniz ülkesinden göç ettiği anlamı çıkarılabilir (Zeytin ağaçları doğal koşullarda Birleşik Krallık’ta yetişmez). Mr Ollivander’ın şahsi fikri, atalarının bu topraklara Romalılarla birlikte geldiği* ve baştan savma üretilmiş, yapacakları büyüye güven olmaz asalar kullanan eski zaman İngiliz büyücülerine, daha iyilerini satmak için bir tezgâh (dükkâna daha sonradan çıktılar) açtıkları yönünde. 

Mr Ollivander, aksi görüşler olsa da, dünya çapındaki en kaliteli asa üreticisidir, kendi ülkelerinde satın almak yerine, bir Ollivander asasına sahip olmak için Londra’ya kadar gelen çok sayıda yabancı vardır. Mr Ollivander küçük yaşlardan beri yeteneklerini konuşturduğu aile mesleğinin içinde yetişti Bu güne kadar asa yapımında kullanılmış özler ve ağaçlar konusunda gelişmeye tutkuyla bağlıydı, kusursuz asayı bulmayı ezelden beri, körü körüne, fanatiklik derecesinde bir azimle kafasında tasarlıyordu.  

Mr Ollivander aile işyerlerinin yönetimini almadan önce büyücülerin asa özü seçenekleri çok genişti. Müşteriler çoğunlukla asayı yapacak kişiye, kendileri için önemli, onlara miras kalmış ya da ailelerinde özel bir değeri olan (Fleur Delacour’un asasında saf Veela** anneannesinden bir tel saç kullanılması buna işaretti) sihirli bir materyal veriyorlardı. Mr Ollivander ise mükemmeliyetçi kişiliğiyle en iyi asaları yapmanın, çok sevdiğiniz Mıncık’ın*** bıyıklarını (ya da bir büyücünün babasını zehirlenmekten kurtaran geyikotunun sapını ya da bir cadının İskoçya tatilinde rastladığı Kelpi’nin**** yelesinden bir otu) en sevdiğiniz ahşap çeşidinin içine koymaktan ibaret olmadığı konusunda ısrarcıydı. Ona göre ey iyi asaların son derece güçlü bir büyü özü vardır. Bu öz uzman ellerde, özenle seçilmiş ağaçla birleştirilmeli, ortaya çıkan asa kendisini en yakın hissettiği büyücüye verilmeliydi. Bu devrimsel nitelikteki yenilik başlarda ciddi tepki görse de, Ollivander asalarının bugüne kadar üretilenlerden çok daha üstün olduğu hemen anlaşıldı. Asa yapımına uygun ağaçlar ve güçlü özler bulmaktaki becerisi, onları bir araya getirip uygun büyücülere satmaktaki yöntemleri, ona özenen rakip asa üreticilerinden titizlikle gizlenen sırlardır.


* İnsanlık tarihinde M.S.40'lı yıllara tekabül eder.
** Güzelliğiyle büyüleyen insan görünümünde bir tür. Saf-kan Veela'ların dev kuşlara dönüşebildikleri ve ateş püskürdükleri bilinir.
*** Mıncık (orijinal İngilizce ismi; Kneazle) benekli, lekeli ya da noktalı kürkü olan küçük, kedi gibi yaratıktır. Çok büyük kulakları, aslanlarınkine benzer bir kuyruğu olan Mıncık'lar, Muggle'ların ilgisini çekecek kadar sıradışı göründüklerinden, onlara sahip olmak ruhsat gerektirir. Nahoş ya da şüpheli karakterleri sezebilirler. Hermione'nin kedisi Crookshanks yarı Mıncık'tır.
**** Kelpi'ler (orijinal İngilizce ismi; Kelpie) şekil değiştirebilen yaratıklardır. Çoğunlukla, yeleleri uzun tüyler yerine hasır sazlarından oluşan atlar halinde gözlenirler. Dikkatsiz yaklaşırsanız ölümcül olurlar.

1 yorum: