28 Eylül 2015 Pazartesi

Evcini Dobby’den Aldığımız 5 Arkadaşlık Dersi

Harry, Ron ve Hermione, Voldemort’la giriştikleri mücadelede çok sayıda sadık dostun yardımını aldılar ama bu dostların en fedakârı muhtemelen Dobby’ydi.

Bu yürekli evcini kimi zaman bir baş belası olmadı değil – Dursleyler’in mutfak zeminini pastayla süslemesi, Harry’ye gelen mektupları saklaması ve az daha okuldan atılmasına yol açması hoş şeyler değildi – ama kimi zamanlar çok iyi bir dost olduğunu inkâr edemeyiz.

Bir masa lambasıyla kafana defalarca vurmana ve tatlılara şiddete kesinlikle karşı olmakla birlikte, hepimiz iyi bir dost olmak konusunda Dobby’den ders alabiliriz.

Peki büyücülük dünyasının gördüğü en cesur ev cini bize arkadaşlık hakkında neler öğretti?


1. Bazen dost acıtır

Arkadaşlarınla hemfikir olup onları desteklemek güzel hoş ama istedikleri şeyler onlar için her zaman iyi değildir. Sırlar Odası’nda Dobby’nin, Harry’yi Hogwarts’tan uzak tutma yöntemleri belki çok iyi şeyler değildi (şu bahsettiğimiz pasta düşürme mevzusu) ama hepsini iyi niyetinden yaptı. Harry’nin tek istediği okuluna geri dönmekken, Dobby Hogwarts’ın onun için tehlikeli olduğunu biliyordu ve Dursleyler’le kalması daha berbat olsa da, daha güvenliydi.


2. Zor zamanlarında arkadaşlarının yanında ol 

İyi bir arkadaş, dostu için her şeyi yapar, bu kötü bir randevunun arkasından sabah saat dörde kadar konuşmak ya da onları havaalanından almak olabilir, su altında nefes alabilsinler diye bir öğretmenin özel stoğundan Galsamotu çalmak da. Ne? Başkaları bunu yapmıyor mu yoksa? Dobby, (sahte) Deli-Göz Moody’nin Galsamotu’nun etkileri hakkındaki sözlerine kulak misafiri olduğu gibi otu Snape’in dolabından yürüttü. Bunu yakalanırsa işinden olacağını bildiği halde yaptı çünkü bunu yaparsa, Harry Üçbüyücü Turnuvası’nın ikinci görevinde başarısız olmayacaktı. Arkadaşlarınız için hırsızlık yapın demiyoruz siz ana fikri kavradınız. Dobby iyi bir dost olmak için her şeyi yapardı.


3. Arkadaşların için öne çık 

İster okulun zorbasına karşı dostunun onurunu savunmak olsun, ister arkadaşını ağlatan sevgilisine ağzının payını vermek, ahbapların için birine kafa tutmak gergin bir durumdur. Dobby kendini Harry’yi korumaya öylesine adamıştı ki, birkaç saniye önce hizmetinden çıktığı efendisi Lucius Malfoy tehditkâr bir hale büründüğünde ona karşı durmaktan çekinmedi. Kendinden katbekat büyük bir büyücüye karşı sihir kullanmak dehşet verici olsa gerek yine de Dobby, Malfoy’un Harry’yi incitmesini önlemek için elinden gelen her şeyi yaptı.

4. Sırlarını koru

Hepimiz Dobby’nin ağzını sıkı tutmak konusunda başarılı olamadığının farkındayız ama dostları utanç verici bir hale düşmüşse durumu nasıl kotaracağını bilirdi. Onun gibi ev cini olan Winky, baba Barty Crouch için çalıştığı işini kaybettiğinde perişan olmuş, Hogwarts’ta kendini içkiye vermişti. Aşırıya kaçtığı zamanlarda küçük duruma düşmesin diye Dobby onu İhtiyaç Odası’na götürür ve bu kötü anlarında moralini yerine getirmeye çalışırdı. Belki bu konuda Dobby’yi örnek alıp, gece kulübünde yere yığılan arkadaşlarımızın fotoğraflarını Facebook’a yüklemememiz gerekiyordur.

5. Sevdiklerinin incinmesine asla izin verme

Kimse dostlarının üzüldüğünü görmek istemez ama Dobby dostlarını korumak için kendini tehlikeye atmaya bile razıydı. Ölüm Yadigarları’nda, ‘Dobby, Harry Potter ve arkadaşlarını kurtarmaya geldi’ diyerek Bellatrix Lestrange ve Harry’nin arasına atladı. Tereddütsüz bağlılığı yürek burkan ölümüyle sonuçlandı ama son anına kadar tamamıyla sadık bir dost oldu. Şimdi müsaadeniz olursa, biz biraz ağlamaya gidiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder