26 Eylül 2015 Cumartesi

Potter Ailesi

Potter ailesi, en köklü soylardan birine sahiptir ancak (Harry Potter’ın doğumuna kadar) büyücülük tarihinde öne çıkmadılar, rahat ve güvenilir hayatlarını geri planda sürdürmekten memnundular.

Potterlar’ın ‘Kutsal Yirmi-Sekizli’* olarak anılan ailelerden biri olmamasının nedeni; bu sözde gerçekliği kesin listeyi oluşturan anonim kişinin,** Potter soy isminin, Muggle’lar arasında da yaygın olmasından yola çıkarak, ailenin bozuk kan diye tanımladığı bir sınıfa ait olduğunu düşünmesiydi. Ölüm Yadigârları’nda ima edildiği üzere, Potter soyunun kaynağı bilinen bir hikâyedir. Muggle dünyasında ise ‘Potter’ mesleki bir soyadıdır, çanak çömlekle uğraşan kişi anlamına gelir. 

Potterlar, on ikinci yüzyıl büyücüsü Stinchcombe’lu Linfred’ın soyundandı, topraklarında çok sevilen bu tuhaf adamın lakabı önceleri ‘Potterer’dı, zaman içinde kısaltılıp ‘Potter’ halini aldı. Anlaşılması güç, aklı hep başka yerlerde olan Linfred, Muggle komşularının sıklıkla tıbbi yardımına ihtiyaç duyduğu bir yurttaştı.  Linfred’ın frengi ve sıtma ateşi tedavilerinin şaşılacak derecede iyi olmasının sihirden kaynaklandığını hiç kimse anlamadı; herkes onu zararsız ve sevilesi, tuhaf bitkilerle dolu bahçesinde oyalanan yaşlı bir adam olarak görüyordu. İyi niyetli eksantrik biri olarak tanınmak Linfred’ın işine yaradı, Potter ailesinin servetinin temellerini oluşturan deneylerini kapalı kapılar ardında sürdürebiliyordu. Büyü tarihçileri Linfred’ı, günümüzde iksir şeklinde kullanılan bir dizi tedavinin fikir babası olarak gösterir, bunlardan ikisi Biberli İksir ve İske-Büy’dür. Bu gibi tedavileri cadı ve büyücülere satmasıyla, öldüğünde yedi çocuğunun her birine hatırı sayılır miktarda altın bırakabildi.

Linfred’in en büyük oğlu Hardwin, Godric’s Hollow’dan, Iolanthe Peverell isminde genç ve güzel bir cadıyla evlendi. Kız Ignotus Peverell’ın*** torunuydu. Erkek varisler bulunmadığından görünmezlik pelerini, kuşağın en büyüğü olan Iolanthe’a kalmıştı. Hardwin’e ailesinin pelerinin varlığını gizli tuttuğunu anlattı ve kocası buna saygı duydu. O günden bu yana pelerin, nesilden nesle yaşça en büyük olana aktarıldı. 

Potterlar civardan kişilerle evlenmeyi sürdürdü, Muggle’larla evlendikleri de oldu. Nesiller boyu İngiltere’nin batısında yaşamayı sürdürüp çok çalışarak aile hazinelerini teker teker büyüttüler ve söylemezsek olmaz, ataları Linfred’ın kendine özgü huzurlu, becerikli tarzını miras almışlardı. 

Bazı durumlarda Potter’lardan biri Londra’ya kadar geliyordu, aile üyelerinden ikisi Büyüceşura’da yer aldı: Ralston Potter, 1612–1652 yılları Büyüceşura üyesi ve Gizlilik Nizamnamesi’nin önemli destekçilerinden (koyu militan üyelerin aksine Muggle’lara savaş ilan etmeye karşı çıktı) ve Henry Potter (yakınları Harry derdi). Henry doğrudan, Hardwin ve Ionlanthe’ın soyundandı ve 1913–1921 yıllarında Büyüceşura’da görev almıştı. Dönemin Sihir Bakanı, Archer Evermonde’u, büyücülük topluluğunu I. Dünya Savaşı’yla boğuşan Muggle’lara yardımdan menetmesi üzerinde, alenen kınayınca küçük çaplı bir karışıklılık yarattı.  Muggle’ların lehine sergilediği bu açık sözlülük, Potterları’ın ‘Kutsal Yirmi-Sekizli’ye dâhil edilmemesinin bir diğer güçlü nedeni.


Henry’nin oğlunun ismi Fleamont Potter’dı. Bu isim Henry’nin annesinin son arzusu üzerine konmuştu, kadın kızlık soyadının yaşamasını istiyordu, yoksa unutulup gidecekti. Çocuk bu yükü oldukça iyi sırtlandı; gerçekten de düello becerilerini hep, Hogwarts’ta adıyla dalga geçenlerle tutuştuğu sayısız kavgaya bağladı. Sihirli Şıpşık Saç İksiri’ni (‘iki damlası en söz dinlemez saçları bile yola getirir’ sloganıyla) üreterek ailenin birikmişlerini dörde katlayan kişi Fleamont’tı. Emekliye ayrılınca şirketini yüksek bir fiyata sattı ama hiçbir meblağ ne onun ne de eşi Euphemia’nın evlat özlemini gideremezdi. Bir kız ya da oğlan sahibi olmaktan umut kesmek üzereydiler ki, hayrete düşüren bir sürpriz yaşadılar, Euphemia hamileydi ve bir süre sonra sevgili oğulları James dünyaya geldi. Fleamont ve Euphemia, James’in Muggle-doğumlu Lily Evans adında bir kızla evlendiğini görecek kadar uzun yaşadılar ama torunları Harry ile hiç tanışamaya ömürleri yetmedi. Ejderha çiçeği yaşları ilerlemiş çifti birkaç gün arayla bu dünyadan aldı ve Ignotus Peverell’in Görünmezlik Pelerini James Potter’a geçti.

* 1930’larda yazılan ‘Saf-Kan Elkitabı’na göre o dönemin 28 gerçek saf-kan İngiliz ailesinden oluşan liste. 
** Kitabın yazarının, soyu Kutsal Yirmi-Sekizli arasında yer alan Cantankerus Nott olduğu yaygın bir inanıştır. (cantankerus İngilizce’de sinirli, suratsız, münakaşacı, uzlaşılmaz anlamlarına gelen, hoş şeyler çağrıştırmayan bir sıfattır)  
*** Ozan Beedle’ın Hikâyeleri’nde ölümle karşılaştığı rivayet edilen üç kardeşin en küçüğü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder